cultuur in Split en natuur op Brac
1 september 2015 - Stobrec, Kroatië
Vandaag weer tijd om een nieuw reisverslag te schrijven. Het is hier "bloody hot", vandaag zelfs 39 graden! Dat maakt dat we het tempo van de zuid-Europeaan gaan volgen: rustig aan dan hou je het langer vol!
Afgelopen zondag zijn we vroeg opgestaan om het oude centrum van Split te gaan bekijken. We parkeerden vóór de ingang van het z.g. paleis van Diocletianus en kwamen via de Koperen Poort binnen: een en al souvenirwinkeltjes tussen de ondergrondse kelders! Gelukkig was het nog niet druk! Via Peristyle (soort plein) konden we ons bezoek vervolgen. Het is een machtig complex, maar erg toeristisch gemaakt. Overal liepen studenten verkleed als romeinse soldaten rond. Zij probeerden de toeristen te vermaken en zo een centje bij te verdienen.
Omdat het zondag was, konden we de Domniuskathedraal pas na 12 uur bezoeken. Toen we vlak voor 12 uur terugkwamen op het grote plein was het een drukte van belang. Bleek dat er een soort toneelvoorstelling in de buitenlucht was, waarbij de komst van keizer Diocletianus werd nagespeeld.
Na dit evenement te hebben gezien, hebben we een kort bezoek gebracht aan de kathedraal. Wat een rijkdom hebben de kerkelijke machthebbers vroeger verzameld.
Rond 14 uur werd het ons toch werkelijk te heet en zijn we teruggereden naar de camping, waarbij Germa heerlijk heeft gezwommen in de zee. Peter houdt niet zo van nat worden, hij deed een "power nap" in de schaduw!
Gisteren zijn we met de veerboot naar het eiland Brac gegaan. Bij aankomst in het plaatsje Supetar doorgereden naar de andere kant van het eiland naar het plaatsje Bol, wat een van 's werelds mooiste stranden heeft: Zlatni Rat oftewel Gouden Hoorn.
Het is een langgerekt strand wat aan het einde telkens een andere vorm krijgt, afhankelijk van de stroming. We verwachten een mooi zandstrand, maar niets was minder waar, overal kiezelstenen en heet (37 graden)!
Het strand is een soort Scheveningen: een en al tentjes, barretjes en vertier. Je kon in de blakende zon strandstoelen en parasol huren voor een godsvermogen, en dan kwam je 's avonds als een rode kreeft terug van het strand! Dus wij ons verschanst onder de dennenbomen om niet levend te verbranden!
De zee was geweldig, heel helder water (dat is het voordeel van kiezel boven zand). Je kon er prima snorkelen! Het water is ook azuurblauw van kleur. Er lagen veel boten aangemeerd in het diepere gedeelte. Dat leverde weer mooie plaatjes op voor het foto album.
Peter heeft het hele strand afgestruind naar mooi zand, maar de opbrengst was een aantal zakken met grote en kleine kiezelstenen. Teleurstellend.
Het eiland Brac staat bekend on zijn natuursteen (wit, hard gesteente dat al sinds de oudheid wordt gedolven). Het binnenland was bedolven onder dit gesteente, het waren een soort ronde steenheuvels en overal muurtjes hiervan. Verder vooral wijnranken op het eiland. We hebben de juiste wijn die we lekker vinden nog niet gevonden !
's Avonds heerlijk gegeten in het plaatsje Supetar aan de haven en tijdens de schemering aan boord gegaan. Helaas ging de zonsondergang zo snel, dat ik geen gelegenheid had om mooie foto's hiervan te maken.
Vanmiddag (na de siësta) gaan we naar Trogir. Belevenissen volgen in een ander verslag.

ook je teksten zijn erg leuk,kunnen we ook nog wat video's zien ?
Wij gaan op 3 sep.naar CZ. Tot
het volgende verslag.ik kan daar ook op internet kijken en hopenlijk e-mailen.