Dubrovnik

6 september 2015 - Lozovac, Kroatië

Vrijdag 4 september werden we om 7.45 uur opgehaald door Adriatic4you. De chauffeur Branco bleek nederlands te spreken (hij is getrouwd met een nederlandse vrouw en heeft lange tijd in Rotterdam gewoond), de gids Michaëla was een jonge meid die behoorlijk goed duits en engels sprak.

De tocht met een minivan (waarin 19 toeristen , een chauffeur en een gids) duurde 3,5 uur met een pauze van 20 minuten in Bosnië-Herzegovina. We zaten voor in de bus en zagen precies wat de chauffeur aan het doen was (bellen, administratie, kletsen en ondertussen autorijden). Maar we hadden gelukkig veel te zien, de omgeving veranderde sterk naarmate we meer naar het zuiden gingen. Eerst voornamelijk de tolweg door bergachtig gebied (stenen en rotsen, weinig begroeiing), later een groenere omgeving in Bosnië met veel wijngaarden en weer in Kroatië, ging de weg langs de kust met kleine dorpjes geplakt tegen de rotsen en aan de andere kant de zee.

Precies op het afgesproken tijdstip (11.30 uur) arriveerden we aan de rand van de oude stad, waar de lokale gids Dijana ons al op stond te wachten voor een rondleiding van een uur. Ze vertelde ons veel over de geschiedenis van de stad en liet ons enkele mooie plekjes zien. Het was behoorlijk warm (37 graden in de schaduw) en ze adviseerde ons de route over de stadsmuren te vermijden, omdat daar nergens schaduw was en de route ca 1,5 uur was. Daarna hadden we 3 uur de tijd voor onszelf om rond te kijken en te genieten van de prachtige oudheden.

Dubrovnik is tijdens de laatste oorlog in de negentiger jaren voor 80% verwoest. Dankzij UNESCO (de stad staat sinds 2000 op de lijst van beschermde erfgoederen) is de stad vanaf 2001 weer grotendeels gerestaureerd.

Aanzien de stad bestaat uit lange trappen met hoge uitgesleten treden, was het een toer om alles te bekijken met de hitte. Toch hebben we (na een heerlijke lunch) een groot gedeelte van de smalle straatjes gelopen. Het barstte van de toeristen, veel meer als in Split en Trogir!

De stad is heel gezellig en de inwoners erg vriendelijk. Er was een markt waar veel kraampjes met lokale producten waren. Er werd op verschillende plaatsen in de stad muziek gemaakt en er zaten verschillende vrouwen prachtige lopers en handdoeken te borduren in schaduwrijke hoekjes.

Dubrovnik profiteert wel van zijn toeristische status, alles is vele malen duurder als in de rest van Kroatië!

Om half 4 werden we weer opgepikt door Branco en Michaëla en reden we weer dezelfde weg terug als 's ochtends.

Toen we rond 19 uur in de buurt van split kwamen, begon het te regenen en onweren. De regen viel na enkele minuten met bakken uit de lucht! Daar hadden wij niet op gerekend, dus toen we op de camping terugkwamen, moesten we alles wat buitenstond drogen en opruimen. We waren immers van plan om de volgende dag te verkassen naar een camping in Lozovac, vlakbij het NP Krka.

De hele nacht heeft het flink gespookt (regen, onweer en harde wind), maar de volgende ochtend bleken we het ergste te hebben gehad en zijn we rond 11 uur vertrokken naar camping Marina in Lozovac, waar we rond half een arriveerden.

Toen we de luifel wilden opzetten, bleek de rail beschadigd te zijn! Blijkbaar heeft Peter 's ochtends tijdens het manoevreren met de mover tegen een boomtak gereden met de bovenkant van de caravan zonder dat hij dat gemerkt heeft. Balen......

Na wat voorzichtig wrikken met een schroevendraaier en met behulp van siliconenspray kon de luifel door de rail geschoven worden. De rest was zo gepiept!

De camping stelt niet zoveel voor, maar is rustig gelegen aan de rand van het Nationaal Park Krka. Het is een echte doorgangscamping: 's ochtends stroomt hij leeg en 's avonds staat hij weer bomvol.

We hebben een mooie plek onder wat bomen, maar de plekken liggen allemaal dicht bij elkaar en zijn niet goed afgebakend. Achter de caravan is een plek voor een kampeerbusje, maar die staat dan nog geen 2 meter van onze caravan af!

Enfin, het is maar voor een paar dagen: we willen de Krka watervallen bezoeken en de plaatsjes Sibenik en Primosten. Daarna weer verder naar het noorden van Dalmatië in de buurt van Zadar aan de kust.

Tot het volgende reisverslag!

1. Henny:
    7 september 2015
    Jullie chauffeur past precies in het beeld dat jullie eerder schetsten: rijden als een gek. Want dat doe je als je zit te bellen en de administratie bijhoudt. Gelukkig goed afgelopen. Geniet noog verder.